Article NEWS LLEIDA


En el magazín turístic NEWS LLEIDA, any XIV del gener-abril de 2008, número 52 va ser publicat el següent reportatge:


Situat a pocs quilòmetres de Lleida, el molí d’oli de Ca l'Agustí és un indret singular ubicat a la població d' Alpicat (Segrià). Es tracta d'un lloc digne de coneixença que dóna l'oportunitat de reviure una època de la història recent del nostre territori; quan la manera de viure i guanyar-se la vida estava estretament lligada a la terra i a tot el què ella donava. EI molí és punt de trobada entre passat i el present que saben conjugar-se a la perfecció davant l'atenta mirada del visitant.


Tot i comptar amb més d'un segle d’existència, aquest molí sembla ben be nou de trinca. El seu bon estat es deu la sorprenent tasca de restauració realitzada per l'Agustí Serés, que als seus vuitanta-dos anys ha aconseguit recuperar el molí d'oli aixecat pel seu pore el 1890 i que va ser el modus vivendi dels Serés durant uns quants anys, però que per motius diversos havia deixat de ser el sosteniment de la família per donar pas al desús i l'oblit.


Al molí de ca l'Agustí, coda racó, cada pedra i coda objecte es presenta com un testimoni de la història. Cadascun dels diferents elements que el formen han estat recuperats per a tornar a l’estat que tenien quan l'espai estava en ple funcionament i produïa l’anomena’t or verd. Tots els estris funcionen correctament, i per tant, el molí podria tornar a produir oli.


EI primer que ens trobarem en entrar seran els trulls. Situats a terra, aquesta mena de pous cavats a la pedra que s'utilitzaven per guardar l’oli un cop havia finalitzat el procés d'elaboració, estan ara tapats per un vidre que permet el visitant contemplar aquest espai d’emmagatzematge. Presidint les dues bandes de l'entrada, hi ha uns tinells que s'erigeixen a mode de columnes, on el visitant podrà veure fotografies de la nissaga Serés, amb l’abans i el després de la restauració d'aquest espai. Un cop dins del molí, podem veure les diferents peces o elements que intervenien en el procés d'elaboració de l'oli. Des de la tremuja o dipòsit en forma de piràmide invertida que funcionava com un embut on es tiraven les olives des del trespol per iniciar el procés, fins a unes rodes de pedra d'una tona i mitja de pes cadascuna que van ser portades d’Itàlia i que xafaven les olives fins a convertir-les en una pasta. EI pas de la tremuja al recipient del primer premsatge es feia a través d'una cinta transportadora on les olives eren netejades amb aigua. Un cop feta la primera pasta, aquesta passava a la zona de premsat amb una vagoneta. Veurem aquí una premsa ben conservada, on la pasta era sotmesa a una pressió de quatre-centes atmosferes. EI resultat d'aquest premsatge passava a una pica dividida en tres compartiments. A causa de les diferents densitats, aigua i oli se separaven i l'or verd passava per una canonada cap a uns dipòsits on s’acabava de netejar i finalitzava el seu recorregut als trulls de l'entrada.


A més de l'antic molí d'oli, hi ha dos espais més que són força interessants. D’una banda i darrere el molí s'han condicionat dos magatzems que acullen un museu d'eines de camp. Per l'altra, les golfes del molí s'han transformat en una galeria d'art on es realitzen exposicions. La primera mostra, feta el passat mes d’agost, va reunir obres d'Albert Corretgé i Àngel Piulats, en una exposició que portava per títol "Alpicatures".


Molí d'oli de Ca l'Agustí

C/ Lleida, 19

Alpicat